Konyha

Illatos fűszerkert télen is

A fűszereket az ember ősidők óta használja ételei ízének fokozásához, fontos eleme étkezéseinknek. De miért bajlódjunk vele mi magunk, amikor a boltban is megvásárolhatjuk őket? Hát mert így biztosak lehetünk benne, hogy semmiféle mesterséges ízfokozót és tartósítószert nem fog tartalmazni, emellett ha saját kertünkben termeltük őket, szinte ingyen megvan az egész télre elegendő mennyiségünk!

Minden fűszernövénynek más részét használjuk, van, amelyiknek a levelét, van, amelyiknek a gyökerét, virágját, magját. A nyár végéhez közeledve érdemes begyűjteni és elraktározni tehát az értékes növényeket, legjobb, ha mindig a reggeli órákban gyűjtjük be őket, ilyenkor tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot. Zsályával, kaporral, oregánóval, kakukkfűvel biztosan nem fogunk mellélőni, ezek alacsony víztartalmú növények, gyerekjáték a szárításuk. Ami már vizesebb, az a bazsalikom, a rozmaring, a petrezselyem, ők lehet, hogy megpenészednek szárítás közben. Ha tehát biztosra akarunk menni, inkább fagyasszuk őket, legjobb módszer erre a jégkockakészítő műanyag edény.

Fotó: Pixabay/CCO PublicDomain

Fotó: Pixabay/CCO PublicDomain

Az összegyűjtött hajtásokat kössük csokorba és ily módon fellógatva hűvös, száraz, de mindenképpen szellős helyen egy hétig szárítsuk. Kerüljük a tűző napsütést! Ha teljesen kiszáradtak, kicsit törjük össze őket, de semmiképp se morzsoljuk, akkor ugyanis az értékes hatóanyagok könnyen megsemmisülhetnek. Legjobb, ha zárható üvegedényben tudjuk tárolni ezután, s ha jó munkát végeztünk, elvileg akármeddig eláll a kamrapolcon!

Tipp: Az igazán bátrak próbálkozhatnak a mikróval is, tegyék be először másfél percre a leveleket, majd ellenőrizzék félpercenként, s ha teljesen kiszáradt, kész is! Csak arra vigyázzunk, el ne égessük őket!