Minden fűszernövénynek más részét használjuk, van, amelyiknek a levelét, van, amelyiknek a gyökerét, virágját, magját. A nyár végéhez közeledve érdemes begyűjteni és elraktározni tehát az értékes növényeket, legjobb, ha mindig a reggeli órákban gyűjtjük be őket, ilyenkor tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot. Zsályával, kaporral, oregánóval, kakukkfűvel biztosan nem fogunk mellélőni, ezek alacsony víztartalmú növények, gyerekjáték a szárításuk. Ami már vizesebb, az a bazsalikom, a rozmaring, a petrezselyem, ők lehet, hogy megpenészednek szárítás közben. Ha tehát biztosra akarunk menni, inkább fagyasszuk őket, legjobb módszer erre a jégkockakészítő műanyag edény.
Az összegyűjtött hajtásokat kössük csokorba és ily módon fellógatva hűvös, száraz, de mindenképpen szellős helyen egy hétig szárítsuk. Kerüljük a tűző napsütést! Ha teljesen kiszáradtak, kicsit törjük össze őket, de semmiképp se morzsoljuk, akkor ugyanis az értékes hatóanyagok könnyen megsemmisülhetnek. Legjobb, ha zárható üvegedényben tudjuk tárolni ezután, s ha jó munkát végeztünk, elvileg akármeddig eláll a kamrapolcon!
Tipp: Az igazán bátrak próbálkozhatnak a mikróval is, tegyék be először másfél percre a leveleket, majd ellenőrizzék félpercenként, s ha teljesen kiszáradt, kész is! Csak arra vigyázzunk, el ne égessük őket!