Konyha

Minden, amit érdemes tudni a kajszibarackról

Nemzetközi kajszinemesítési trendekről, kertészeti támogatási lehetőségekről és a fapusztulás megelőzéséről is szó esett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kajszi-fajtabemutatóján július 27-én Tordason. A mintegy 250 hazai és külföldi vendég részvételével lezajlott rendezvényen 9 újonnan bejegyzett gyümölcsfajta tulajdonosa vehette át az állami elismerést. Emellett az érdeklődők huszonegy új, későn és nagyon későn érő kajszifajtát ismerhettek meg.

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a NÉBIH a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatásával a tordasi kajszi-fajtabemutatót. A rendezvény célja, hogy a magyar gazdálkodók megismerjék az elérhető kajszifajtákat, pártatlan képet kapjanak azok tulajdonságairól, s ezáltal könnyebben kiválaszthassák az igényeiknek leginkább megfelelőt. A mintegy 250 vendég többsége hazai termelő volt, de cseh, német, olasz és osztrák szakértők is részt vettek az eseményen. Szerbiából pedig a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége 10 fős delegációval érkezett.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

A rendezvényen kilenc újonnan bejegyzett gyümölcsfajta (hét alma, egy málna és egy sajmeggy klónalany) tulajdonosa vehette át az állami elismerést. Majd a résztvevők előadásokat hallhattak többek között a már elérhető és a még kiírás előtt álló támogatási lehetőségekről, a nemzetközi nemesítési trendekről és a fapusztulás megelőzését szolgáló növényvédelemi teendőkről.

Akár négy hónapig is tarthat a szezon

A NÉBIH Közép-Európában az egyetlen kajszi- és őszibarack-fajtavizsgálatra feljogosított nemzeti hivatal, amelynek eredményeit a Közösségi Növényfajta Hivatal elfogadja Közösségi szintű fajtaoltalomként. A hivatal Tordasi Fajtakísérleti Állomásán mintegy 300 kajszifajta található meg. A bemutató középpontjában – a nemzetközi trendekhez is igazodva – ezúttal tizennégy későn és hét nagyon későn (augusztusban és szeptemberben) érő fajtát ismerhettek meg az érdeklődők. E fajták termesztésével lehetővé válik a héthetes kajsziszezon akár négy hónapra történő meghosszabbítása is.

A rendezvény zárásaként hazai és nemzetközi szakértők bevonásával személyesen vitathatták meg tapasztalataikat és kérdéseiket a résztvevők. A NÉBIH és NAK fajtabemutató sorozata napraforgó-, kukorica-, szója- és cukorrépafajtákkal folytatódik majd szeptemberben.