Siker

Gyerünk, anyukám! – interjú Kádár-Papp Nórival, az alapítóval

A Gyerünk, anyukám! olyan, kifejezetten anyukáknak szóló, valós idejű online torna, amit meghatározott órarend szerint, de igényeinkhez mérten végezhetünk. Akár gyerkőcökkel együtt, akár nélkülük tornázunk, de mindenképpen profi szakemberek segítségével, otthonról. Kádár-Papp Nóri, a projekt megálmodója mesélt arról, hogyan is indult el a Gyerünk, anyukám! torna, és mi a következő céljuk.

Ha jól tudom, először nem az ötlet született meg, hanem az igény…

Az ikreim születése utáni időszak nagyon nehéz volt: bölcsis nagyobb testvér, lakáseladás, költözés. Sem időm, sem energiám nem volt mozogni, bár többször nekiálltam. A szülés utáni egy évben a korábbi 36-os méretem helyett már 42-44-es ruhákat hordtam. Egyre csak halogattam a mozgás újrakezdését, határidőket szabtam, melyekről már a kimondás pillanatában tudtam, hogy tarthatatlanok. Közel 20 kiló túlsúllyal, három kicsi gyerekkel és egy padlásnyi kifogással esélyem sem volt sikerre vinni az életmódváltást. Végső elkeseredésemben két programra is jelentkeztem – nota bene testnevelő tanárként! –, ahol 12 hét alatt edzésekkel, speciális étrenddel és étrendkiegészítőkkel vállalták a kiválasztottak „bombává” formálást. Egyik helyen sem engem választottak. Persze, ki merne bármilyen kitartást és rendszerességet igénylő munkába belevágni egy háromgyerekes anyával?

Fotó: Kádár-Papp Nóri

Fotó: Kádár-Papp Nóri

Mikor kezdted el mégis az edzéseket?

Mikor beköltöztünk a Margitszigethez közeli lakásunkba, egy nap elindultam. Reggel, felkeléskor még fogalmam sem volt róla, hogy pár óra múlva a szigeten fogok „edzeni”. Az edzést úgy képzeld el, hogy az egyáltalán nem futásra tervezett babakocsival nagyjából 30 másodperces szakaszokat voltam képes futni, aztán hörögve, tátogva igyekeztem magamra találni. Az állóképességem rettenetes volt, a kocogás minden pillanatában csak az utánam hullámzó fenekemet éreztem. De kitartóan jártam, hetente 2-3 alkalommal biztosan. A futó szakaszok szinte észrevétlenül hosszabbodtak és egyre többször csináltam a futás után erősítő gyakorlatokat. A Gyerünk, anyukám! oldalt 2014. április 1-jén indítottam. Addigra túl voltam sok-sok futáson és tornán, a házunkhoz közeli parkban. Egyrészt zavart az egyedül tornázással járó feszengés, másrészt a szabadtéri tornák és futások alkalmával több anyukával beszélgettem, akik mind arra ösztönöztek, hogy ne folytassam magányos farkasként. Ahogy egyre jobb állapotba kerültem fizikailag és mentálisan (!), egyre többször gondolkoztam azon, hogy milyen jó lenne egy olyan anyákból álló közösség, melynek az „alapköve” nem a gyerek és a gyerekprogram, hanem maga az anya és az ő igényei. Így indult 2014 tavaszán a Gyerünk, anyukám! Facebook-oldal és heti közösségi tornák. Azóta szolgáltatássá és termékké nőtte ki magát a kezdeményezés, de cégtársammal a mai napig egészen elérzékenyülünk, ha elégedett, boldog anyukáktól kapunk levelet. Talán még a bevételnél is nagyobb siker, ha az, akiért az egészet létrehoztad, elégedett.

Gondoltatok arra az elején, hogy ennyire ismertek lesztek?

Eleinte nem foglalkoztam vele, csak élveztem, hogy egyre többen vagyunk. Igyekeztem az otthon töltött évekre találni egy olyan szolgálatot, ahol hasznosnak érezhetem magam. Ugyanebben az időben több helyre jelentkeztem önkéntesnek, de nem kaptam választ, vagy akkor éppen nem volt szükségük önkéntes segítőre. Aztán amikor az üzlettársam megkeresett azzal, hogy szívesen segítene együtt gondolkodni arról, hogyan lehet az általam kitalált rendszert önfenntartóvá tenni, akkor merült fel bennem először, hogy ennek komoly jövője lehet.

Milyen programjaitok vannak a nyárra?

Egy anya élete nyáron sem a láblógatásról szól, ezért nem szeretnénk lemondani a bevált és megszokott edzéseinkről sem. Igaz, augusztus végéig nincsenek élő óráink, de hetente változó kínálattal – év közben felvett órákkal és kifejezetten a nyári időszakra felvett –, új órákkal várjuk a mozogni vágyókat. Kipróbálható az összes óratípusunk: szülés utáni regeneráló torna, hasizom-regeneráló jóga, pilates, dinamikus jóga, preventív gerinctréning, nyújtás, latin fitnesz, maminbaba és alakformáló óra 10, 30, 40 és 60 perces változatban.

Miért tartjátok fontosnak, hogy gyerek mellett is mozogjanak az anyukák?

Ez a kedvenc témám! Nehezen tudok keveset beszélni róla. Az anyaság rengeteg testi és lelki változást hoz egy nő életébe. Egészen más életritmust kell kialakítani, sokan a karriert cserélik babázásra. Szokni, sőt tanulni kell, hogy a fókusz máshova kerül, egy baba ellátása teljes embert kíván, sokszor kell alárendelni az anyai szükségleteket a gyermeki ellenében. Sok nő teljesen jogosan érzi, hogy fásult, fáradt, és nehezen bírja a monotóniát. Ezek mellett gyakran érezzük, hogy perifériára kerültünk, és szertefoszlanak a hosszú távra kitűzött céljaink, sőt, sokszor a rövidtávúak is. A sport mindezekre recept nélkül kapható gyógyszer: segít a stressz és a monotónia legyűrésében, sokan találnak új motivációt és célokat, de természetesen ezek mellett ugyanolyan fontos a megváltozott test rehabilitációja (kismedencei és törzsizomzat újbóli megerősítse, tartásjavítás, általános kondíció javítása) és a hab a tortán, hogy aki fogyni szeretne, nagy valószínűséggel fog is.

Fotó: Kádár-Papp Nóri

Fotó: Kádár-Papp Nóri

Miben látjátok a jövőt, mi a terv egy év múlva, öt év múlva?

Azt szeretném, hogy 1-2 éven belül minden szülés előtt álló anyuka, védőnő és nőgyógyász összekapcsolja a szülés utáni fizikai és mentális regeneráció fogalmát a Gyerünk, anyukámmal! Minden anyuka tudja, hogy nálunk szakértő figyelem mellett, jó hangulatban tornázhat abban az átmeneti, de annál összetettebb élethelyzetben, ami a kisbaba érkezésével kialakul.