Siker

Varázskezek sorozat: gyapjúbabák, melyeknek személyiségük van

Saját személyiséggel rendelkező egyedi gyapjúbabák, amik még a mai kislányok nagymamakorában is ugyanilyen bájosak lesznek. Varázskezek sorozat: Babavarroda.

A lányom az első születésnapjára egy Waldorf-babát (manót) kapott ajándékba. Lilababa (mert lila) attól a naptól fogva egyetlen éjszakát vagy délutáni alvást sem töltött egyedül. Apró pici szeme van, a rózsapír már lekopott az arcáról, mégis teljesen egyértelmű, mikor fáradt vagy jókedvű, mikor alszik és mikor van ébren, vagy éppen mikor éhes – hiszen az anyukája tudja. Én pedig azt tudom, ha majd egyszer a lányom már nem alszik vele többet, Lilababa megvárja, míg az unokámnak is bemutatkozhat.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

„Nagyjából tizenkét éve találkoztam először a Waldorf-pedagógiával és az ehhez kapcsolódó babákkal abban az óvodában, ahol dadusként dolgozom” – meséli Nagy Katalin. „Hat éve varrok babákat. Nagymamám varrónő volt, gyerekkoromban rendszeresen ő varrta a ruháimat azon ötletek alapján, amiket én kitaláltam. Ennek köszönhetően volt némi alaptudásom a varrással kapcsolatban, de komolyabb technikai ismereteim nem voltak. Egész konkrétan mielőtt az első babáimat elkészítettem volna életemben nem varrtam még semmit. Ezeket a hiányosságokat pótolandó beiratkoztam egy varrótanfolyamra és sokkal szebben kidolgozott és tartósabb ruhákat tudok készíteni azóta a babáknak. Elsősorban babákat és manókat varrok, de nem a legszigorúbb értelemben vett Waldorf-babákat. A hagyományos Waldorf-pedagógia alapján a babáknak nincs kifejező arca és szeme éppen azért, hogy ne gátolja a gyermek szabad fantáziáját. Az én babáimnak azért van arca, ezért ha nem hagyományos Waldorf-babát kérnek tőlem, akkor a babáim arca elég kifejező.”

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Kézbe véve egy babát az első, ami feltűnik, a súlya. A nagyobb babák, amiket Kati elhozott nagyjából 45–50 centiméteresek, de a könnyű műanyag babákhoz szokott kezemben furcsa úgy tartani egy babát, mint egy igazi kisbabát.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

„Gabonával van töltve a törzsük éppen a súlya miatt. Egy pillekönnyű, de hatalmas műanyag baba nem annyira hiteles. Ezek a babák szinte teljes mértékben természetes anyagokból készülnek: a testük öntisztuló gyapjú, a hajuk moherfonál, a bőrük öko-tex. Azért fogalmaztam úgy, hogy szinte teljes mértékben, mert néha előfordul, hogy a ruhájuk alapanyaga nem 100%-ban tiszta pamut, hanem esetleg kevert szálas, bár az is inkább csak a díszítéseknél.”

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

 

Mi az a Waldorf-pedagógia? Az emberközpontú Waldorf-pedagógia az osztrák Rudolf Steiner oktatási filozófiáján alapul, mely minden gyermek számára igyekszik megteremteni az érzelmi biztonságukat és a szellemi szabadságukat biztosító feltételeket. Célja, hogy módszerével és neveléselméletével a gyermekek egészséges fejlődését támogassa. Ennek érdekében figyelembe veszi az életkori sajátosságokat és az adott korhoz tartozó fejlődési törvényszerűségeket. A művészeti, intellektuális és gyakorlati képzés útján hangsúlyt fektet a testi, a lelki és a szellemi adottságok fejlesztésére, ezáltal az oktatásban „a szív, a kéz és a fej” egyidejű nevelése jelenik meg.

 

Babák nem csak kislányoknak

Téved, aki azt hiszi, hogy ezek az egyedi babák kizárólag óvodás korú kislányoknak készülnek. Egyrészt kisfiúknak is szoktak hajas babát, öltöztető babát varratni, ami a rájuk jellemző jegyeket hordozza. A fiúknak is szükségük van rá, hogy saját magukat megszemélyesíthessék, amikor játszanak – erre jók a katonák, szuperhősök és állatfigurák is, de némely kisfiú igenis szívesen játszik igazi hajas babával.
„Azt tudni kell, hogy ha egy fiú kap egy babát, nem feltétlenül ringatva fog vele játszani” – mondja Kati. Sokkal inkább dobálja, harcol, birkózik – amolyan fiús játékokat játszik vele. Az oviban nap mint nap látom, ahogy a fiúk nyüstölik ezeket a babákat (pörgetik, lecsúsztatják innen-onnan), de tökéletesen bírják a strapát. A gyapjú öntisztuló természetes anyag, a legdurvább baleseteket kivéve nem kell mosni, csak ha a ruhájuk piszkos lesz.”

A fiúk mellett gyakran felnőttek kérik vagy kapják ajándékba a kicsi-én babákat, melyek segítenek egyes terápiás folyamatokban megszemélyesíteni a gyermekkori ént.

Minden baba külön személyiség

Kati ritkán készít raktárra babákat, többnyire megrendelésre dolgozik, fényképek alapján.
„A megrendeléses rendszernek nagyon egyszerű oka van: az idő és a pénz. Egy babát két egész napi munka megvarrni, az alapanyagok pedig nagyon drágák. Karácsony közeledtével egyébként rendszerint az utolsó pillanatban jön rá mindenki, hogy egyedi babát ajándékozna a szerettének. Volt olyan év, amikor még december 24-én is babákat varrtam és így is azt kellett mondanom néhány érdeklődőnek, hogy már nem tudom vállalni. Amikor egy baba születik, nézem a megajándékozott fényképét és igyekszem a rá jellemző tulajdonságokat valahogy belecsempészni a baba személyiségébe. A haj- és szemszín adott, de a frizura formájával, a ruha stílusával, a száj és legfőképp a szem formájával rengeteget lehet játszani. Ezeknek a babáknak ha az anyaga valahol meg is sérül, bármely részük javítható utólag, szemben a fröccsöntött tömegbabákkal. És a gyerekek valahogy érzik, hogy egy ilyen baba több, mint egy egyszerű műanyag játék. Más az, amikor egy gép ontja százával magából a sokszor természetellenes babákat és megint más, amikor egy ember dolgozik minden egyes személyiséggel (mert minden babának személyisége van) két napot egyfolytában.

Bízom benne, hogy ezek a babák a kisgyerekeknek egy életre szólnak és nagy eséllyel a mai kislányok még nagymamakorukban is megmutathatják az unokáiknak, mivel játszottak gyerekkorukban.”