Stílus

Ne feledjük úszás előtt és után se a naptejet

Hogy nyáron a szabadban vigyáznunk kell, nehogy leégjünk, ez tiszta sor. Csakhogy örök kérdés, mennyi idővel a napozás előtt kenjük be magunkat. Különösen, ha csobbanni is szeretnénk egyet, hogy felfrissítsük magunkat.

A strandolás előtti, közbeni és utáni bőrvédelemről már rengeteget írtunk mi is. Mert a bőrünk rögtön reagál, ha túlzásba visszük és a tűrőképességén túl tesszük ki a közvetlen, forró napsütésnek. Éppen ezért érdemes már otthon, még indulás előtt bekenni magunkat, hogy a naptej időben ki tudja fejteni a hatását és kellő védelmet nyújtson a számunkra.

Fotó: Unsplash/ Cameron Kirby

Fotó: Unsplash/Cameron Kirby

A víz közelében még égetőbbnek érezzük a napsugarakat, ahogyan a vízben ázva is könnyen leéghetünk. Felmerül a kérdés, hogy hogyan védekezzünk ilyenkor: a válasz pedig ebben az esetben is a naptej. Kenjük be magunkat alaposan, a szakemberek szerint az a legjobb, ha úszás előtt fél órával visszük fel a bőrünkre a naptejet. Így van ideje felszívódni és valamennyivel meg is hosszabbíthatjuk a hatását, nem mossa le a víz olyan könnyen, mintha közvetlenül a tóba/folyóba/medencébe lépés előtt kentük be magunkat.

Plusz 4 jó tanács

A másik dolog, amit érdemes észben tartani, hogy nem szabad megfeledkezni a naptejről azután sem, hogy befejeztük a fürdést. 30-40 percet várjunk ezzel a művelettel.

Nem mindig használjuk el a teljes tubus naptejet, ezért használat előtt érdemes megnézni a szavatossági idejét. A három évnél idősebb krémek már nemigen védik a bőrünket megfelelően.

Fotó: Unsplash/ Paolo Rosa

Fotó: Unsplash/Paolo Rosa

Ügyeljünk arra, hogy mindenhol alaposan kenjük be a testünket, mert ha kihagyunk csak egy kis részletet is, az könnyen leéghet.

Végül: hagyjuk figyelmen kívül a felhőket. Az UV-sugarak azokon keresztül is áttörnek, és ugyanúgy leéghetünk felhős időben is. Ilyenkor is érdemes fényvédő krémet használni, különösen, ha vízpartra megyünk.