Konyha

Nemcsak egészséges, de a fogyókúrában is segít a cékla

A cékla nagyon sokoldalú, talán nem is gondolnánk, hogy mennyire egészséges, akár savanyúságként, akár ital formájában fogyasztjuk. Elsősorban magas antioxidáns-tartalmának köszönhető mindez.

A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek védik a sejteket a szabad gyökök támadása ellen – olvasható a wikipédián. A cékla ugyanakkor gátolja a rákos sejtek szaporodását, vérképző, emellett szabályozza a sav-bázis egyensúlyt, valamint a máj anyagcsere-folyamatait.

A cékla magas kálium-, magnézium-, vas-, folsav- és vitamintartalma (B6 és C) miatt több egészségügyi előnyt jelent tehát azoknak, akik szívesen fogyasztanak belőle készült ételeket, italokat. Ugyanakkor az állóképesség fokozásában és az izmok teljesítményének javításában is fontos szerepet játszik. A cékla ezen felül hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat tartalmaz – olvasható az interneten.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Nézzük tehát, miért is érdemes rendszeresen céklát fogyasztani:

1. Csökkenti a vérnyomást, a szívroham és a stroke kockázatát

2. Erőteljes antioxidáns-tulajdonságokkal is rendelkezik

3. Nagy mennyiségben tartalmaz folsavat

4. Csökkenti a csontritkulás kockázatát

5. Csökkenti a koleszterinszintet

Ha most azon gondolkozunk, hogy hogy a csudába tudnánk meginni a céklát, segítünk! Vegyünk egy darab céklát, egy darab almát és egy répát. Hámozzuk meg ezeket, majd turmixoljuk össze. Tegyünk hozzá néhány csepp citromot, esetleg egy kis vizet. Ha napi egy-két pohárral megiszunk ebből az italból, még a fogyókúránk is hatékonyabb lesz!