Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egészség

Sokszor elkésnek a fiatalok szexuális felvilágosításával

A szülők, de sokszor az iskola is elkésik a fiatalok szexuális felvilágosításával a szakemberek szerint. Emellett sok a tévhit a szexualitással kapcsolatban a fiatalok körében. Az egyik legelterjedtebb például az, hogy megszakított közösüléssel biztosan elkerülhető a nem kívánt terhesség. Ugyanakkor a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség megelőzésére is időben fel kellene hívni a fiatalok figyelmét.

Timmermann Gábor szülész, nőgyógyász szerint a szülők, de sokszor az iskola is elkésik a fiatalok szexuális felvilágosításával, és sok a tévhit a fiatalok körében – tájékoztatott az MTI. A szakorvos az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában azt mondta, az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy megszakított közösüléssel biztosan elkerülhető a nem kívánt terhesség, pedig ennek a módszernek gyenge a hatékonysága. Beszélt arról is, hogy prevenciós programot indítottak, amelynek keretében iskolákban hívják fel a figyelmet a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség megelőzésére. Ennek tapasztalata az, hogy a szülők későn beszélnek erről a fiatalokkal, és sokszor az iskolában is későn kerül szóba a szexualitás.

Timmermann Gábor azt mondta, Hollandiában az „abortuszturizmus” ellenére is kevesebb az abortusz, mint itthon, mert ott az oktatásra nagy hangsúlyt fektetnek, 18 éves lányoknak már ingyenes a fogamzásgátló tabletta, a szórakozóhelyeken pedig ingyen lehet automatából óvszerhez jutni.

Fotó: Unsplash/ Tord Sollie

Fotó: Unsplash/Tord Sollie

Nem védekeznek…

Magyarországon a 15–18 éves lányok felének általában már volt szexuális kapcsolata. De ugyanebben a felmé­résben szerepel az is, hogy a fiatalok 90 százaléka semmilyen módszerrel nem védekezett az első szex során – olvasható az Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program honlapján. A nem kívánt terhességek aránya így lényegesen magasabb, mint a felnőtt nők esetében – folytatják a tájékoztatást.