Egészség

4 dolog, amit egyáltalán nem kell szégyellni a menstruáció alatt

Bár semmi szégyellnivaló nincs a menstruációban, mégis vannak olyanok, akik úgy érzik, szégyellniük kell ezt a természetes folyamatot. Négy olyan dolgot találtunk, ami erre adhat okot, de tehetünk is ellene, hogy minél komfortosabban létezzünk ezeken a napokon is és magabiztosak maradjunk minden helyzetben. Éljük meg nőként a nőiességünket!

Foltok

A foltoktól való félelem valósnak és jogosnak tűnik, de azért nem kell pánikba esni minden első napon, hogy akkor most mi lesz. Ha tudjuk, hogy erősebb folyásra számíthatunk, akkor folyamodhatunk ahhoz a megoldáshoz, hogy tampont és egészségügyi betétet is használunk egyszerre. De ezek között a termékek között is vannak olyanok, amiket kifejezetten az erősebb napokra kínálnak az üzletek. És még egy trükk: hordjunk sötétebb nadrágot ilyenkor, s ha mégis kiszivárogna néhány csepp, akkor sem látszik semmi.

Változó érzelmek

Sokan vagyunk, akiknek a menstruációt megelőző napokban érzelmi hullámai vannak. Érzékenyek vagyunk, sírósak, idegesek, hisztisek, türelmetlenek, bújósak… És akkor mi van? Ez az egy hét (esetleg még az előtte lévő egy és az utána következő) erről szól, a környezetünk majd hozzászokik. Persze ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk az érzelmi kitörésekre, már mi is készülhetünk rá és felkészíthetjük például a párunkat, hogy észben tartsa, mire számíthat a következő napokban. De a hormonokkal nemigen lehet mit kezdeni, ahogyan a menstruációnak, úgy ennek is vége lesz (a következő hónapig).

Fotó: Unspalsh/ Julia Caesar

Fotó: Unspalsh/Julia Caesar

Szeretkezzünk vagy sem?

Sokan éppen azért mellőzik ebben az időszakban a párjukkal az összebújást, mert kellemetlennek tartják, úgy érzik, nem elég tiszták, nem elég higiénikus. Pedig ha őszintén elmondjuk a szerelmünknek, hogy most éppen mi a helyzet és őt nem zavarja, miért ne lehetne szeretkezni? Persze érthető, ha valaki viszolyog ettől, és csak pár napról van szó, de szégyenből ne mondjunk nemet egy romantikus éjszakára.

Beszéljünk róla

Sokan már magát a témát is tabunak tekintik és inkább nem beszélnek róla senkinek. Szégyellik, ha tampont, egészségügyi betétet kell vásárolni, vagy mint az előző bekezdésben, szégyellik a párjuk előtt. Pedig erről is ugyanúgy lehet beszélni, mint bármi másról, az őszinteségbe ez is beletartozik, ahogyan hozzánk is tartozik, vagyis velünk, nőkkel együtt jön a kapcsolatba hónapról hónapra.