Otthon

Segítség, egyedül megyek a gyerekkel nyaralni!

Napozás helyett a leégett gyerek ápolása, romantikus naplementében lábsérülések gyógyítása, ágyban reggeli helyett hányástakarítás: egyedülálló anyaként az élet is épp elég nehéz, nemhogy nyaralni.

Hiába a tartásdíj vagy az árvasági támogatás, egyedülállóként sokkal nehezebb egyáltalán összespórolni egy utazásra valót. Amikor ovi- vagy iskolaszünet van, nekünk pedig ki kell vennünk a szabadságunkat, a nagyszülőket már igénybe vettük többször is a szünet alatt, mégiscsak jó lenne együtt elutazni valahova. Családi helyzet ide vagy oda, igenis szükségünk van rá, hogy legalább nyáron lazítsunk egy kicsit, új helyeket, embereket ismerjünk meg, legalább egy órát napozzunk viszonylag gondtalanul, és felfüggesszük a családi őrmester szerepét.

Mutassuk meg a gyereknek, hogy okosan és szervezetten lehet gondtalanul élvezni a nyarat, kicsit engedjünk a szigorúságból, s akkor megszűnik az a szinte minden elvált családot érintő probléma, amiben a távol lévő szülő a jó fej, a laza, akinél alig vannak elvárások, míg a hétköznapok terheit viselő másik szülő betartatja a rendet. Persze körülmények és temperamentum, no meg életkor kérdése, de ha minden stimmel, akár kikapcsolódás és közös élményszerzés is lehet egy közös nyaralás vége, ahol gyermekünk egy új oldalunkat ismerheti meg.

Fotó: iStock/travnikovstudio

Fotó: iStock.com/travnikovstudio

 

Itthon vagy külföldön?

Természetesen nyaralni belföldön is lehet, sőt: nagyszerű program megmutatni a gyereknek Magyarország nevezetességeit, nem kell küszködni útlevéllel, nyelvtudással, és persze nem utolsósorban kevesebbe is kerül. Ott a Balaton, de rengeteg fürdő, vadaspark, mesevilágszerű szálláshely van belföldön, ahol minőségi ellátást kapunk. Ha viszont úgy érezzük, elegünk van az itthoni időjárásból, vagy csak eltávolodnánk egy kis időre, és anyagilag is megtehetjük, akkor irány külföld! Az teljesen természetes, hogy a rokonokkal vagy az apukával ezt előre megbeszéljük, de hacsak nem készülünk hosszabb külföldi tartózkodásra, nem kell engedélyt kérnünk az utazáshoz senkitől.

Így válasszunk szállást!

Mindenképpen gyerekbarát helyre menjünk, s ehhez nem elég a szinte minden szálláshelyre odabiggyesztett felirat – jobb, ha utánajárunk, melyik helyen milyen programok várnak, van-e gyerekfelügyelet, kísért programok, ahol vigyáznak a gyerekekre, míg a szülők pihennek, kiságy, és minden, amire csak szükség lehet! Az sem árt, ha olyan helyet találunk, ahol nem kell főznünk, mert a bevásárlás és a kavargatás terhével a nyakunkban már nem feltétlenül az igazi a kikapcsolódás.

Fotó:  iStock/warrengoldswain

Fotó: iStock.com/warrengoldswain

Programok, amiket mindkét fél élvez

Elvileg nehéz megtalálni a felnőtt, kikapcsolódásra vágyó anya és egy izgalomhajhász vagy akár épp félénk gyerek halmazának közös metszéspontját, de nem lehetetlen. Kell hogy időt szakítsunk a pihenésre, olvasásra, hosszabb alvásokra, de ehhez nem kell mindig lepasszolni valakinek a gyerkőcöt. A kulcs a megfelelő kommunikáció, a megbeszélés. Üljünk le a programok listájával, mondja el mindenki, mit szeretne!

Persze nem várhatjuk el, hogy egy ötéves ugyanúgy élvezzen egy városnézést vagy egy múzeumlátogatást, mint mi, de keressük meg a programok közt azt, ami mindkettőnknek megfelel valamiért – menjünk el múzeumba, cserébe aztán élhet a gyerek is egy olyan programlehetőséggel, amire ő vágyik nagyon. Sétáljunk nagyokat, ismerkedjünk az emberekkel, a tájjal, a vízzel, a természettel, a szabadsággal, a gondtalansággal! Tanuljunk meg együtt eltávolodni a kötelezettségektől, kikapcsolódni, nevetni – nagyrészt hozzáállás kérdése az egész.