Egészség

Görnyedt és rövidlátó okostelefonosok

A mobiltelefonok megjelenése sok mindenben megváltoztatta az életünket. És most nem csak arra gondolunk, hogy gyorsabban értesülünk mindenről, a híreket pillanatok alatt megtudjuk, és azt is, hogy az ismerőseink közül ki, merre járt, vagy jár éppen, mit lát, mit eszik, milyen zenét hallgat.

Mindezek mellett megváltoztatta például a tartásunkat. Ha jobban megfigyeljük például az utcán sétáló embereket, vagy a parkban, a padokon üldögélőket, látjuk, hogy egyre többen veszik fel a lassan jellegzetessé váló, görnyedt testtartást. Ami a szakemberek szerint egyáltalán nem tesz jót a hátunknak és a gerincünknek. Annál is inkább, mert egészen sok időt töltünk ebben a pózban a nap folyamán. Érdemes lenne odafigyelni, hogy ha már mindenképpen a mobilunkat böngésszük, attól a hátunk még legyen egyenes. Hasonlóan, mint amikor a számítógép előtt ülünk.

A látásunk

A másik dolog, amiről szintén kevesebbet beszélnek, hogy állítólag elősegítheti a rövidlátás kialakulását. Vagy fokozhatja a már meglévő problémát. Az okostelefon képernyőjét ugyanis olyan közelről nézzük, hogy az ártalmas lehet a szemünknek. Érdeme kicsit távolabb tartani az arcunktól, valamint ha már nem használjuk a mobilunkat, tornáztassuk meg a szemünket.

Fotó: Unsplash/ Melody Bates

Fotó: Unsplash/Melody Bates

A gondolkodásunk

Végül az okostelefonok használata megváltoztatta a gondolkodásunkat. Már maga az internet megjelenésével is változott a gondolkodásunk formája, de az még helyhez kötött volt. A mobilokon is elérhető világháló segítségével azonban már szinte egyáltalán nincs lehetetlen, az online ügyintézéstől kezdve az ételrendelésen keresztül a miami időjárásig bármiről információt szerezhetünk akár a 7-es buszon utazva is.