Konyha

Bajnokok reggelije 2. rész: sós zabkásák

„Mit főztök, lányok?” „Sós zabkása? Most ez komoly?” „Soha nem hallottam még ilyet.” Nagyjából ezekkel a reakciókkal találkoztunk ennek az anyagnak az elkészültekor. De a bátorságot siker koronázta, a végeredmények kivétel nélkül kipróbálásra érdemesek!

Senki ne ijedjen meg a sós zabkása hallatán, egyáltalán nem ördögtől való dolog ez. Pusztán az édes-gyümölcsös variációk sikerkorszaka miatt háttérbe szorultak. Pedig aki minden nap zabkását reggelizik, egy idő után óhatatlanul ráun az ízére. A zab jótékony élettani hatásairól korábbi cikkünkben már írtunk, ezért annak ismételt promózásától most eltekintünk. Maradjunk annyiban, hogy a zabkásák sós változatát mindenkinek érdemes kipróbálnia. Mert az alábbi három recept között azok is megtalálják az ízlésüknek valót, akik maradnának a szokványosabb „tojásrántottás” ízeknél, illetve akik az egészen új dolgokra is szívesen vállalkoznak.

Ezek a variációk önmagukban is nagyon finomak reggelire, de jó ötlet például köretként tekinteni rájuk valamilyen sült hús mellé. Pláne, ha az elkészítési idejüket is figyelembe vesszük…

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Mindegyik variációra érvényes, hogy a zabot nem szükséges főznünk, elég csak kétszeres mennyiségű vízzel felönteni és megvárni, amíg felszívja. Ha a zab összeáll és túl sűrű marad, pótoljuk ki a hiányzó forró vizet annyival, amitől a zab könnyű, krémes állagú lesz. Pár perc alatt megvan, ha ezzel kezdjük a műveleteket éppen elkészül, mikor a serpenyőbe kell keverni a többi hozzávalóhoz.

Gombával, hagymával

Hozzávalók két főre:
Egy marék bármilyen hagyma apróra vágra (vörös, lila, új, póré is jó)
Két marék szeletelt gomba
Némi zsiradék (vaj, zsír, kókuszzsír)
1 pohár zabpehely
Só, bors
Reszelt sajt
Ízlést szerint rozmaring, snidling, petrezselyem, esetleg koriander

A felaprított hagymát üvegesre pirítom a zsiradékon, majd rádobom a gombát is. Sózom, borsozom. Egy tálkában felöntök egy pohár zabpelyhet dupla mennyiségű forralt vízzel. Ha felszívta a folyadékot, addig pótolom, ameddig krémes állagot nem kap. Amikor kész, összekeverem a gombát a zabbal. Igény szerint teszek hozzá friss, apróra vágott fűszernövényt, majd tálalom. A tetejét reszelt sajttal szórom meg.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Almával, sajttal

Hozzávalók két főre:
2 alma
Kb. 5 dkg sajt
1 pohár zabpehely
Némi zsiradék (vaj, kókuszzsír)

Igény szerint érlelt sonka vagy kolbász

Felkockázom az almát, lereszelem a sajtot. Az almát pici zsiradékon megfuttatom, majd összekeverem a reszelt sajttal. Ráöntöm a zabpelyhet, kevergetem egy percig, hogy kicsit megpiruljon, de ne kapjon oda, majd felöntöm két pohár vízzel. Sózom, majd folyamatosan kevergetve megvárom, amíg minden vizet magába szív. Tálaláskor megszórom még reszelt sajttal. Bátrabbak érlelet sonkát vagy apróra vágott kolbászdarabkákat is tehetnek a tetejére.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Szárított paradicsommal és spenóttal

Hozzávalók két főre:
Négy marék friss spenót
Személyenként két-két darab szárított paradicsom
1 pohár zabpehely
5 dkg sajt
Némi zsiradék
Só, bors
Tetejére tükörtojás, sonka

Ehhez a recepthez puha aszalt paradicsom kell. Aki az olajban tárolt variációt vette, csak aprítsa fel. Akinek teljesen száraz paradicsoma van, áztassa forró vízbe pár percre és utána használja fel. Serpenyőben felolvasztok egy evőkanál vajat, rádobom a spenótot és megfonnyasztom. Felpuhítom a zabot dupla mennyiségű vízzel. Rádobom az aszalt paradicsomot is és hagyok neki egy-két percet, hogy kicsit összeérjenek az ízek. Összekeverem a reszelt sajttal és a megpuhult zabbal. Tányérra teszem és a serpenyőbe ütök két tojást. Amikor még „mártogatós” a közepe, a zab mellé tálalom.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu