Te + Én

A rosszevő gyerek

Sok szülő küzd a gyermekével különböző frontokon, de mind közül az egyik legfélelmetesebb az a háború, amikor nem hajlandóak enni.

A legtöbb szülő előbb-utóbb sajnos megtapasztalja, milyen az, amikor az étvágytalan gyermeket valahogy rá kell vezetni az evésre. Számos oka lehet az étel visszautasításának, és sajnos vannak köztük súlyos lehetőségek is.

Test

Ha éppen beteg, egy komolyabb vírus ledöntötte a lábáról, nem kell aggódnunk, ha a gyereknek napokig nincs étvágya, ez természetes állapot ilyenkor. Pár szem keksz, főtt krumpli elég a kis szervezetnek. A folyadékbevitelre azonban fokozottan figyelni kell ilyenkor, a legkisebbek is igyanak meg naponta legalább 1 litert abból, amit a legjobban szeretnek. Persze ez lehetőség szerint ne legyen tej vagy cukros üdítőital, legjobb a szénsavmentes ásványvíz vagy a gyógytea. Amíg naponta 4-5 vizeletet produkál, addig nincs baj!

Fotó:Pixabay/CCO Public Domain

Fotó:Pixabay/CCO Public Domain

Lélek

Kamaszkorban, főként a lányoknál szinte kötelező olykor-olykor utálni anya főztjét és sértődötten elvonulni. Abban az esetben azonban, ha ez egy tartósan fennálló állapot, beszélgessünk el tinédzserünkkel, próbáljuk jobb belátásra bírni, rákérdezni, s meghallgatni, mi a valódi oka annak, hogy nem eszik.

Baj

De előfordulhat az is, hogy egészségügyi eredetű a probléma, például azért fél az evéstől, mert utána rendszeresen hasi panaszai vannak. Ha a súlya nem gyarapszik, esetleg még fogy is, ha gyakori a hasfájás nála, főleg evés után, ha gyakran küzd emésztési problémával, hasmenése van vagy székrekedése, esetleg feltűnően fáradékony, feltétlenül keressünk fel egy orvost, mert elképzelhető, hogy gasztroenterológiai probléma áll a háttérben.