Konyha

Tervezzünk bevásárlólistát és spóroljunk együtt!

Nem kell különösebb indokot keresni arra, miért akar valaki spórolni pénzzel, idővel. Ennek egyik legegyszerűbb módja még 2016-ban is a bevásárlólista. Dédmamák szelleme, táblagépre fel!

Megpróbálunk néhány logikus érvet felvonultatni a bevásárlólista következetes alkalmazása mellett azok számára, akik felteszik a kérdést, minek? Gyorsabb, olcsóbb, egyszerűbb, praktikusabb vele az élet. Persze, bevásárlólistát írni mindenki tud. Az a szakadt, gyűrött fecni a konyhapulton, amit mindig otthon hagyunk és csak a felére emlékszünk belőle azok közül, amiket ráírtunk. Anyánk elismerő mosollyal nyugtázhatja, hogy az alma nem esett messze a fájától, a nagyi meg cicceghet a sírjában, hogy ez is otthon maradt, mint a nejloncekker. De hajrá, új világ lányai, asszonyai! Itt vannak nekünk az appok és előre kész pdf-ek és már tesztüzemben működik a szupermarkettel kommunikáló bolti útvonaltervező és készletnyilvántartó alkalmazás is.

Fotó: iStock.com/Choreograph

Fotó: iStock.com/Choreograph

Kinek kell ez?

Annak a barátnőmnek, aki napi 10-12 órát dolgozik, edzésre jár, esti programokra, és nincs ideje hetente többször szupermarketbe járni. Annak az anyukának, aki munka után rohan a gyerekért, majd haza vacsit készíteni, leckét írni, táskát pakolni, altatni, egyszerre három dolgot csinálni. Annak a nagyinak, akitől messze van a hipermarket, ezért a gyerekek vásárolnak be neki, ő pedig hét közben vezeti a listán, mit kér hétvégére. Annak az újdonsült apukának, aki hétvégén viszi haza a feleségét és újszülött kislányát a kórházból és neki kell a következő hetekben elintézni a bevásárlást. A szomszéd lánynak, aki már megint valami diétát kezdett és ha összevissza vásárol, mindig telepakolja a kosarát egy csomó felesleges zöldséggel, ami utána a kukában landol.
Szóval mindenkinél meg tudjuk magyarázni, miért praktikus, ha néha odafigyel az olyan hétköznapi pórias dolgokra is, mint a bevásárlólista. Nézzük, milyen a középhaladó fokozat ezen tudományágból.

Haladó I: papír és pdf

A neten fellelhető számtalan változat pdf-ben különböző csoportosítási módok szerint: van, amelyik receptek hozzávalóit soroltatja fel, van, amelyik termékkategóriánként listázza a leggyakoribb háztartási termékeket és csak X-szel kell jelölni, ami épp kifogyott otthon, illetve van, amelyik nagyvonalúan ránk bízza, mik a szokásos termékeink, azokat felvonultatja egy listában és hetente megveteti velünk. Az egyik legjobban bevált módszer, hogy ezt a listát kifüggesztjük egy központi helyen a konyhában vagy az előszobában és ha éppen valami kifogyott, egyből jelöljük rajta. Vagy aki képes elszakadni a papír kézzelfogható egyeduralmától, már eleve felhőn vagy a telefonján tárolja ezt a listát és ott frissíti minden nap.

Haladó II: alkalmazások okosan

Bátraké a dicsőség, íme a tapasztalataink az „okos” bevásárlólistákkal kapcsolatban:
Többféle megoldás közül választhat, aki a technika segítségével intézi a bevásárlást. Van az egyszerű telefonos alkalmazások csoportja, amikor vagy egyedileg írjuk-töröljük a telefonunkon lévő listát, mikor mit kell venni éppen. Mi ezt szeretjük, mert a sorok között grosszálva ha beraktunk valamit a kosárba, egyből töröljük, másnap pedig visszatesszük, ha elfogyott a párizsi vagy a pelus. Van Gyógyszertár, DM, Venni, Intézni, Megnézni és Hétvége listánk is, utóbbin a lehetséges hétvégi programötleteket és menüjavaslatokat firkantjuk fel gyorsan.
Aztán vannak az ennél is okosabb online alkalmazások, amiket már a családtagokkal is szinkronizálhatunk, így mindenki látja és frissítheti a listát. Ez igazán ott működőképes, ahol a gyerekek már idősebbek és van okostelefonjuk, illetve ahol többnyire nem egy személy intézi a család apró-cseprő ügyeit. Ennek hiányában totál felesleges, ha anyu magának frissítgeti, mennyi tej kell aznapra. Egyes alkalmazások lehetővé teszik, hogy minden lista külön legyen látható az illetékesek számára, így elkerülhető, hogy pl. a gyerek láss,a mi kell még a ballagására. Ebből az alkalmazásból az egyik legnépszerűbb az Out of Milk, de van már ingyenes magyar változata is, Cetli néven. Az ingyenesség mellett megosztható, priváttá tehető, offline és online is elérhető, frissíthető.

Fotó: iStock.com/ Anna Omelchenko

Fotó: iStock.com/Anna Omelchenko

Különdíj egy magyar lánynak

A 19 éves Bálint Karola, a Szegedi Tudományegyetem elsőéves hallgatója nemrég nyerte el az Oracle Academy 5000 dolláros különdíját az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) világversenyén a Shopmap nevű alkalmazásával. Az alkalmazás összeveti aktuális bevásárlólistánkat az adott bolt elhelyezkedésével, kiszámolja a legoptimálisabb és leggyorsabb útvonalat, honnan, melyik sorból milyen terméket kell elhoznunk és meg is mutatja a termékek helyét. Az alkalmazás egyelőre még csak fiktív boltban működik, de már tárgyalnak nagyobb áruházláncokkal a helyszínek feltérképezését és megjelenítését illetően.