Konyha

Bajnokok reggelije sorozat 1. rész: a legfinomabb ötperces édes zabkásák

A zab a világ egyik legjobb reggeli-alapanyaga: tápanyagokban, rostokban, fehérjében dús gabonaféle. Csökkenti a koleszterinszintet, beállítja a vércukorszintet, alacsony a kalóriatartalma, cserébe viszont olcsó és villámgyorsan elkészíthető.

Aki egyszer kipróbálja a zabkását és megtalálja a maga kedvenc receptjét, soha többet nem válik meg tőle. Hiszen egy kiadós és finom zabkása reggelire az élvezeti értékén túl olyan könnyen és gyorsan tölt fel hosszú időre energiával, mint semmilyen más reggelitípus. Külön öröm, hogy a legkülönfélébb magvakat is belekeverhetjük elkészítés után, amik tovább turbózzák a reggelink tápanyagtartalmát.

Fotó: Ridikül.hu

A gyümölcsös zabkása egyszerre dekoratív és finom – Fotó: Szakály Fruzsina

 

Bizonyítandó, hogy a zabkása a világ legegyszerűbb, mégis dekoratív és finom reggelije is lehet, íme a kedvenc receptjeink:

Almás / banános, fahéjas zabkása

Egy kisebb lábosban felolvasztunk egy teáskanál kókuszzsírt, majd ráöntünk egy pohár apró szemű zabpelyhet. Némi keverés után felöntjük 2-2,5-szeres mennyiségű folyadékkal, amely ízlés szerint lehet tej, gabonatej, vagy ezek bármilyen arányú vizes keveréke. Teszünk bele néhány csipet őrölt fahéjat. Felforraljuk és megvárjuk, amíg a kellő állagot elérjük. Egy fél banánt (vagy almát) apró darabokra vágunk vagy villával összetörjük és belekeverjük. Tálalás után rákarikázzuk a maradék gyümölcsöt, meglocsoljuk pici mézzel és ízlés szerint díszítjük-ízesítjük fahéjjal, kókuszreszelékkel, magokkal, aszalt gyümölcsökkel, bármivel. Aki kifejezetten krémes állagon szereti, tehet bele több kókuszzsírt, de az az étel kalóriatartalmát is növeli.

Fotó: Ridikül.hu

Banános zabkása – Fotó: Szakály Fruzsina

A fiam kedvence: zabkása kókusztejjel és gyümölcsökkel

Fél pohár (apukáknak egy pohár) zabpelyhet leöntünk annyi forralt vízzel, hogy bőven ellepje. Ezt pillanatok alatt felszívja majd, ezért később még öntünk rá igény szerint annyit, amilyen állagot szeretnénk elérni (könnyű, krémes). Közben idénygyümölcsöket készítünk elő. Amíg a zab puhul, megtisztítjuk a gyümölcsöket: fél banánt, két gerezd narancsot, két gerezd almát, pár szem epret/szőlőt/áfonyát – vagy ami éppen otthon található. Akkor kellemes a végeredményt kanalazni, ha van benne puhább, lédúsabb gyümölcs is például a kemény alma mellett. A megpuhult zabot megszórjuk fahéjjal, fél evőkanál lenmaggal, fél marék mazsolával és rácsurgatunk egy fél evőkanál mézet. Aki híg kókusz- (vagy más) növényi tejet használ, öntse fel most annyi tejjel, amennyi jólesik. Jöhetnek a tetejére a friss gyümölcsök, végül kanalazzunk a tetejére négy-öt evőkanál sűrű kókusztejet. Hintsük meg még egy pici fahéjjal és egy fél evőkanál mézzel.

Fotó: Ridikül.hu

Zabkása kókusztejjel és friss gyümölccsel – Fotó: Szakály Fruzsina

A lányom kedvence: hamis tejbegríz

Lényegében ugyanúgy készül, mint az eredeti tejbegríz, csak sokkal egészségesebb. Két deci folyadékra egy evőkanál zabpelyhet és harmad evőkanál kukoricadarát számolok, de 4-5 dl folyadéknál kevesebbel nem érdemes elkezdeni. Az alap nálunk a 6 dl tej, amihez három púpos kanál zabpelyhet és egy púpos evőkanál kukoricadarát számolok. Plusz egy vaníliás cukrot vagy egy késhegynyi őrölt vaníliát. A folyadék felét elkeverem az alapanyagokkal és elkezdem főzni. Amikor sűrűsödni kezd, hozzáöntöm a többi tejet is (zabpehelytől függ, néha további két decit is felvesz). Mi könnyen kanalazható állagúnak szeretjük. S bár sokak számára szentségtörés, kizárólag mikróban készítem, 14 perc alatt, mert sokkal gyorsabb és nem ragad le. Így elég egyszer megkeverni… Tálalás után kanyarintok rá még egy kis mézet, esetleg vízzel hígított lekvárpöttyöket vagy friss gyümölcsöket.

Fotó: Ridikül.hu

Hamis tejbegríz – Fotó: Szakály Fruzsina

A férjem kedvence: a joghurtos változat

Forralt vízzel a már ismert módon felpuhítom a zabot. Amikor felszívta a legalább kétszeres mennyiségű vizet, összekeverem ugyanannyi natúr joghurttal és ízlés szerint mézzel, fahéjjal. Gyümölcsökkel, magokkal tálalom. Ennyi.

Fotó: Ridikül.hu

Joghurtos zabkása – Fotó: Szakály Fruzsina